For Konrad Sørgård ga overgangen fra båsfjøs til løsdrift helsemessige utfordringer i fjøset. Nå har han innsett hvor viktig god mineralstatus er for dyras helse og produksjon.
– Vi opplevde en sterk økning i klauvproblemer, dyra gikk og hanglet, og vi hadde en utfordring med jurbetennelser i besetningen. Det nye driftsopplegget innebar økt bruk av kraftfôr, noe som ble kraftig kost for flere. Det var derfor helt tydelig at noe måtte gjøres for å få ting på stell, spørsmålet var bare hva, forteller Konrad Sørgård, som driver melkeproduksjon på Sømna i Nordland.
Mineraler fra dispenser
Han har i lengre tid brukt Blueprint® melkeerstatning fra Alltech, og det var den lokale selgeren som tipset om mineraltilskudd til dyra. Konrad har aldri gitt mineraler ut over det som finnes i kraftfôret, men nå var han villig til å gjøre et forsøk.
I samråd med selgeren falt valget på Melkeku TRT mineraler fra Alltech, et mineralpulver som kan tilsettes i fôrblanderen, strøs over grovfôret på fôrbrettet eller gis sammen med kraftfôret i melkeroboten. Konrad har ikke fôrblander, så for ham var det enklest å gi mineraler i roboten. Det bød imidlertid på noen utfordringer underveis.
– Jeg gir allerede to typer kraftfôr i roboten, og det var ikke plass til et tredje fôrslag. I samarbeid med DeLaval fikk vi likevel spesialtilpasset en pulverdispenser med doseringsmotor, slik at jeg enkelt kan styre hvor mye pulvermineraler dyra skal få. Etter litt innkjøringsproblemer fungerer dette nå utmerket, og det er tydelig at dyra får de mineralene de skal ha, forteller han.
Jeg har tro på litt ekstra omsorg for sinkyr og kalver. Det gir kalvene en god start på livet, og da ligger alt til rette for at de skal bli gode melkekyr i fremtiden.
– Konrad Sørgård
Rask respons
Til tross for at han ble advart om at det kunne ta tid før resultatene kom, opplevde han det han beskriver som en umiddelbar effekt.
– Det gikk ikke lang tid før jeg så at dyra sluttet å halte og beveget seg merkbart mer. Klauvskjæreren har kommentert forbedringen, og nå har han ikke sett en sår klauv på lang tid, sier bonden.
Også på melka har Konrad merket stor forskjell. Problemene med jurbetennelse er helt borte og både celletall og bakterietall ligger stabilt lavt. Samtidig øker melkemengden sakte men sikkert.
– Det hender jeg har glemt å fylle pulverdispenseren, eller at den av andre årsaker har stoppet opp. Da merker jeg det raskt både på melkestatus og på dyra. Hvis jeg søler mineralpulver på gulvet, er de raskt frempå og vil slikke det opp. De liker smaken og det er tydelig at de har et behov, mener Konrad.
Ekstra omsorg for sinkyr og kalver
Ettersom pulvermineralene tildeles i roboten, må Konrad sørge for sinkyrne på annet vis. Ved avsining gir han rutinemessig en selen-bolus og en sinku-bolus til alle. I tillegg gir han kalsium-bolus både før og etter kalving, for å være på den sikre siden.
– Det fungerer utmerket. Tidligere hadde vi i perioder problemer med tilbakeholdt etterbyrd hos en del kyr. Det kan ha hatt sammenheng med litt dårlig grovfôrkvalitet, men etter at jeg startet med boluser har problemet forsvunnet helt, forteller Konrad.
Nå går de fleste kalvinger raskt og greit. Kalvene er raskt på beina og drikker godt.
Etter råmelksperioden fôres de på Blueprint® melkeerstatning, og Konrad er overrasket over hvor mye Blueprint® melk en kalv kan drikke uten å få problemer med magen.
– Jeg har tro på litt ekstra omsorg for sinkyr og kalver. Får sinkyrne dekket sine behov, får de enklere fødsler og produserer bedre råmelk. Det gir kalvene en god start på livet, og da ligger alt til rette for at de skal bli gode melkekyr i fremtiden, sier Konrad.
Tenker forebyggende
Nå er de helsemessige utfordringene historie. Dyrene trives, ytelsen er god og dyrlegen er stort sett bare innom for inseminering og drektighetskontroll.
– Etter at jeg har sett med egne øyne hvor viktig mineralbalansen er, tar jeg ingen sjanser og tenker heller forebyggende. Pengene jeg bruker på mineralpulver og boluser henter jeg raskt inn igjen i færre dyrlegeregninger og økt produksjon, sier Konrad bestemt.
Symptomer som kan skyldes mineralmangel
- Tilbakeholdt etterbyrd
- Redusert fruktbarhet
- Matt pels
- Redusert appetitt og trivsel
- Redusert produksjon
- Dødfødte eller svake kalver, ofte med dårlig sugerefleks
- Svekket immunforsvar, økt forekomst av mastitt i besetningen
- Klauvproblemer
Organiske mineraler
Salgsrådgiver Jan Erik Sunde har lang fartstid i Alltech og kan fortelle at det er mange som opplever store endringer når de starter med Alltech sine mineraltilskudd for første gang.
– I Alltech sine mineralblandinger er de uorganiske mikromineralene du vanligvis finner i kraftfôr og mineralblandinger, byttet ut med organiske mikromineraler. Det gir høyere biotilgjengelighet og bedre opptak i tarmen, samtidig som mineralene kan lagres i vevet og utnyttes ved behov, forklarer Jan Erik.
Han mener mange dyr kan gå med for lav mineralstatus, spesielt i sen laktasjon, sinperioden og tidlig laktasjon. Dette kan gi helsemessige utfordringer.
Ser man symptomer på mangelsykdommer anbefaler Jan Erik å starte på, eller bytte til, et mineraltilskudd med organiske mineraler.
– Det kan ta litt tid før symptomene forsvinner, og mange endringer vises ikke før senere i dyras syklus, for eksempel i forbindelse med kalvefødsel eller ny melkeproduksjon, sier Jan Erik og fortsetter:
– Det totale bildet, ser man gjerne ikke før det har gått en hel laktasjon. Men ønsker man en endring, må man gjøre noe annerledes. Det viktigste er derfor at man starter, så kommer resultatene underveis, oppfordrer Jan Erik.