Vinteren har sin egen sjarm. Men den kalde årstiden har også utfordringer, spesielt for de som jobber med melkekyr. Kulden krever ekstra oppmerksomhet og omsorg for å sikre at våre firbeinte venner trives. Her har vi samlet 5 essensielle vinterråd for å holde dine melkekyr sunne og glade gjennom de kaldeste månedene. La oss sikre at vinteren blir en behagelig tid for alle på gården.
1. Underlaget
Vintertemperaturer gir flere utfordringer til melkeprodusenter, og nye hensyn må tas. Når temperaturen synker, øker kalvenes energibehov. Når temperaturen faller under -1°C krever kalver under 21 dager 30% mer energi for å opprettholde kroppstemperaturen. Underlaget i kalvebingen er en god kilde til isolasjon. For å redusere varmetapet er det lurt å sørge for at kalvene har et tørt og mykt underlag. Tørr halm gir god isolasjon og reduserer sjansen for luftveissykdommer. I tillegg kan rene, tørre kalvedekken øke den indre temperaturen opptil 13 °C.
2. Vann
Melkekyr må drikke vann, ellers spiser de ikke. Siden vann er en nøkkelingrediens for å lage melk, må du passe på at drikketrauene er ikke er frosne, og at de er rene. En fin regel er å holde trauene så rene at du selv kan drikke fra dem. Husk at varmt vann fryser raskere enn kaldt. En ideell vanntemperatur er mellom 4 – 18 °C.
3. Ventilasjon/Forhindre trekk
Melkekyr vil klare seg bra i kalde temperaturer, så lenge de er tørre og beskyttet mot vind og trekk. Kyr kan tolerere temperaturer så lave som -29 °C hvis vindhastigheten er under 2 m/s. Med kaldt vær er det viktig å forhindre trekk; kyrne trenger et tørt, trekkfritt hvilested. Pass på å tette rundt dører og vinduer der vinden kan blåse gjennom. Ventilasjonen må gi frisk luft inn i låven for å erstatte «gammel luft». Uansett fjøstype er det viktig med tørt liggeunderlag. Blir det frost og glatt på underlaget kan du legge ned kalk for bedre grep.
4. Forhindre frostskader
Et annet kritisk område når det gjelder melkekyr er om de går ut av fjøset i vindkjølende forhold. Det kan føre til frostskader og frosne spener. Det er viktig å bruke spenespray som er beregnet for denne årstiden. For å redusere sprekker på spenehuden anbefaler vi å bruke bakteriedrepende dypp/ spray. Det er både desinfiserende, pleiende og bløtgjørende. Se for eksempel vår Quick Spray for å redusere sprekker på spenehuden.
5. Mastitt – Tørre spener og jur
Til slutt, det er avgjørende å redusere hvor møkk og skit kan feste seg til en ku for å håndtere celletall og mastitt. Å bruke tørrdesinfisering som Envirex+ i liggebåser til vil redusere fuktigheten og smittepresset i fjøset.
Litt ekstra innsats i dag forebygger morgendagens problemer
Disse fem tipsene gir et solid grunnlag for å håndtere kulden effektivt. Husk, litt ekstra innsats i dag kan forebygge problemer i morgen! Slik kan du sikre at både du og dine melkekyr kommer styrket ut av vinteren. La oss møte vinterens utfordringer med kunnskap og omsorg, og gjøre denne årstiden til en tid for vekst og trivsel på gården.