Simmental kalv

Selen og E-vitamin: Nøkkelen til en frisk og produktiv besetning

Når det kommer til dyrehold, er næringsstyring avgjørende for dyrenes helse, vekst og reproduktiv suksess. En balansert rasjon som inkluderer essensielle mineraler og vitaminer, spesielt selen og E-vitaminer, spiller en nøkkelrolle i å opprettholde en frisk og produktiv besetning.

Hvorfor er Selen og E-Vitaminer så viktige?

Selen og E-vitaminer er kritiske komponenter i dyrenes rasjon for flere grunner. Selen fungerer som en viktig antioksidant som beskytter kroppens celler mot oksidativt stress og støtter immunforsvaret. Dette mikromineralet er også vesentlig for fruktbarhet og bidrar til å forebygge reproduksjonsproblemer. E-vitamin, en annen kraftfull antioksidant, jobber i lag med selen for å styrke immunforsvaret og fremme generell helse. Sammen støtter disse næringsstoffene vitalitet og livskraft hos lam og kalver, noe som er avgjørende for lønnsomheten i dyreholdet.

Sau i gras som smiler

Utfordringen med mineralmangel

Det er ofte rapportert om selenmangel i mange områder, spesielt i land som Norge hvor naturlig seleninnhold i jordsmonnet – og dermed i grovfôret – er lavt. Dette understreker behovet for tilskuddsfôring for å sikre at dyrene får i seg nødvendige mengder av disse essensielle næringsstoffene.

Valg av tilskudd

Det anbefales å bruke fullverdige mineralblandinger som dekker både makro- og mikromineralbehov, samt vitaminbehov for dyr som ikke får i seg tilstrekkelig gjennom kraftfôr eller grovfôr. Spesielt bør tilskuddene inneholde organisk bundet selen, som Sel-plex®, for bedre opptak og utnyttelse i dyrets kropp.

Tidspunkt for tilskudd

Kritiske perioder som før fødsel hos sau og ku, samt gjennom hele drektighetstiden, er optimale for tilføring av selen og vitamin E-tilskudd. Dette bidrar til bedre råmelkskvalitet, sterkere immunforsvar hos lam og kalv, og forebygger jurhelseproblemer takket være de sterke antioksidante egenskapene til disse næringsstoffene.

Organiske versus Uorganiske Mineraler

Organiske mineraler, som er bundet på en måte lik den som finnes i planter, anbefales fordi de har bedre biotilgjengelighet og lagres mer effektivt i dyrets kropp. Dette sikrer at mineralene er tilgjengelige når dyret trenger dem mest.

Sau i gras som smiler

For å maksimere helsen og produktiviteten til besetningen, er det viktig å overvåke og tilpasse fôringsrutiner basert på dyrenes livssyklus og næringsbehov. Velg høykvalitets tilskudd som inneholder nødvendige mineraler og vitaminer, spesielt selen og E-vitaminer. Ved å følge disse rådene kan vi sikre optimal dyrehelse, øke produktiviteten og oppnå bedre økonomiske resultater i dyreholdet.