Kalv som drikker blueprint melk

God økonomi i riktig melkeerstatning

Blueprint® Melk er en norskprodusert melkeerstatning basert på mysepulver fra norske kuer. I tillegg inneholder pulveret Alltech sin patenterte helsepakke, som bidrar til bedre helse og økt tilvekst på kalven.

– Det er vist at økt tilvekst i melkefôringsperioden har stor påvirkning på mengden melk kua produserer i første laktasjon. Når vi i tillegg vet at utvikling av jurvev og melkekjertler starter under melkefôringsperioden, og at mengden melk kalven drikker har stor betydning for mengden jurvev som utvikles, sier det seg selv at vi må ta kalvefôringen på alvor. Derfor har vi laget Blueprint® Melk, sier Leif-Åge Eikefjord i Alltech Norway AS.

Norske råvarer og norsk produksjon

Ingvar Selmer-Olsen er kvalitetssjef i Vilomix som produserer Blueprint® Melkeerstatning for Alltech
SIKRER KVALITETEN PÅ BLUEPRINT® MELK: Ingvar Selmer-Olsen er produkt- og kvalitetssjef i Vilomix.

Blueprint® Melk produseres av Vilomix Norway AS på Hønefoss, som har spesialisert seg på produksjon av melkeerstatninger basert på mest mulig norske råvarer.

– Blueprint® Melk lages på oppskrift fra Alltech, og er basert på mysepulver av høy kvalitet fra Tine. Norsk produksjon og godt over 90 prosent norske melkeråvarer, gir et bærekraftig og kortreist produkt. Norske råvarer gir en ekstra trygghet, ettersom vi i Norge er svært restriktive med bruk av antibiotika og medisiner i melkeproduksjonen. Tine er i tillegg svært nøye med å ha riktig temperatur ved tørking av mysen, slik at både melkeprotein og viktige immunstoffer bevares, forklarer Ingvar Selmer-Olsen, produkt- og kvalitetssjef i Vilomix.

Melkeerstatningen inneholder også et konsentrat som består av plantefett, vitaminer, mineraler, emulgator og en rekke komponenter for å bedre mage-tarmhelsen.

– Melkeerstatning produsert i Norge, på norsk melk, har høy ernæringsmessig verdi. Det gir et førsteklasses produkt som gir kalven en god start i livet, sier Selmer-Olsen.


Les også: Bytte av melkeerstatning ga stor forskjell

Tarmhelsen er avgjørende

Det er i tarmen næringen tas opp, og en sunn tarm, med riktig tarmflora, er en forutsetning for at kalven skal vokse og utvikle seg optimalt.

– Det er svært viktig at kalven får nok råmelk de første levedagene og at den i resten av melkefôringsperioden får i seg nok melk av god kvalitet. Blueprint® Melk er ernæringsmessig riktig sammensatt, og tilfører også flere helsefremmende stoffer, sier Eikefjord.

Helsepakken Blueprint® inneholder blant annet komponenten Actigen®, som er unike gjærcellevegger som fremmer god tarmhelse.

– Actigen® fungerer i tynntarmen ved at den binder seg til bakterienes reseptorer og forhindrer at bakteriene fester seg til tarmveggen. I stedet kapsles bakteriene inn og føres ut av tarmen før de får gjort skade. Det reduserer belastningen av bakterier i tarmen, styrker næringsopptaket og gir dokumentert lavere risiko for diare, sier Eikefjord.

Gode byggesteiner og fullorganiske mineraler

EN GOD START PÅ LIVET FOR KALVEN: Blueprint® melk lages etter Alltechs oppskrift. Leif-Åge Eikefjord er Alltechs B2B-Manager.

I helsepakken inngår også NuPro®, en blanding som er rik på nukleotider, glutaminsyre, aminosyrer, peptider og inositol. Med NuPro® får kalven i seg gode byggesteiner for proteiner, noe som gir god tilvekst. Glutaminsyre har også god smakelighet og fremmer fôropptaket. Alt i alt er dette viktig for å gi kalven en god start.

Melkeerstatningen er balansert med alt kalven trenger av vitaminer og mineraler. I Blueprint® helsepakke inngår både Bioplex® og Sel-plex®. Begge er fullorganiske mineraler som er bundet til aminosyrer og peptider, der Sel-Plex er Alltech sin selengjær og Bioplex er organiske mikromineraler. Høy biotilgjengelighet og raskt absorpsjon gjør at man kan tilsette Alltech sine mikromineraler i mindre doser enn om man bruker uorganiske mineraler.

– Vår mineralblanding inneholder fullorganisk selen, mangan, kobber og sink. Det at mineralene er organisk bundet, gjør at biotilgjengeligheten er betydelig høyere enn for uorganiske mineraler. Dyrene kan nyttiggjøre de organiske mineralene i langt større grad enn uorganiske mineraler, forklarer Eikefjord.

Fordeler ved bruk av Blueprint® melkeerstatning til kalv

  • Bedrer fôrutnyttelsen og økt tilvekst.
  • Opprettholder og ivaretar en god tarmflora.
  • Bidrar til å utvikle et godt immunforsvar.
  • Bedre beskyttelse av tarmen og tarmepitelet.
  • Støtter utviklingen av skjelettet.
  • Styrker utviklingen av klauver og grunnlaget for en god klauvhelse.

Mens uorganisk selen er toksisk i større mengder, har organisk selen i form av Sel-plex® mye mindre risiko for forgiftning. Organisk selen lagres i vevet og frigis ved behov. Selen er viktig for immunforsvaret, noe som er spesielt viktig for en liten kalv.

– Min klare påstand er at en kalv aldri kommer over en dårlig start. Derfor er det avgjørende å legge forholdene til rette for å få sunne og friske kalver som vokser godt allerede fra starten. Våre kunder sier at Blueprint® Melk hjelper dem å redusere forekomsten av diare, og at kalvene vokser godt og trives med denne melkeerstatningen. Det er viktig å investere i god kalvepleie, og Blueprint® Melk er et supert verktøy til akkurat det. Når man samtidig vet at produktet produseres i Norge, på norske råvarer, ja da bør valget være enkelt, avslutter Leif-Åge Eikefjord.

Sekk med Blueprint® Melkeerstatning som blir produsert på Vilomix i Hønefoss.
Fra Vilomix på Hønefoss.